CKVdag 2011

In de 3e klas VMBO is het vak CKV, Culturele en Kunstzinnige Vorming, een verplicht vak. Een vak waarin zij snuffelen aan verschillende culturen en kunstvormen. Zowel een theorie als praktijk vak waarin we o.a. de kunststromingen: theater, dans, muziek, film/fotografie, beeldende kunst en architectuur behandelen

Jaarlijks organiseren wij een CKVdag; een dag waarop de leerlingen workshops volgen uit een kunstdiscipline naar keuze. Dit doen wij in samenwerking met Kleinkunstig. (www.kleinkunstig.nl)

De workshops die wij aanbieden zijn voornamelijk gericht op Dans, Theater en Muziek. Dit omdat wij als school (Almere College Kampen locatie Via) in ons reguliere lesrooster slechts alleen het vak Beeldende Vorming kunnen aanbieden.

Dit jaar hadden de leerlingen de keuze uit de workshops:

Theatersoap – Theater

Samen met de docente kropen de leerlingen in de huid van verschillende personages en onderzochten wat een “echte soap” nou een soap maakt. Ze ontwikkelden hun eigen personages en verdiepten zich in de bijbehorende karakters. De leerlingen hebben zich kostelijk vermaakt met de nodige humor. En zelfs de meest stille leerling gaf nog een “one-man-show” weg.

Hip Hop dance – Dans

De leerlingen gingen aan de slag met en HipHop danser en leerden ‘coole moves’ die men kent vanuit de HipHop-videoclips. Er werd gedanst vanuit een flow. Begonnen met een basis en leerden steeds uitgebreidere moves met…jaja…ook het nodige grondwerk. De muziek ging aan en er werd gedanst alsof het leven er van af hing.

Streetdance – Dans

De leerlingen werkten aan een choreografie met basismoves die men kent vanuit videoclips op tv. Er werd gedanst op Hiphop en R&B muziek.

Toch meer een favoriet van de dames. De heren vonden het plezanter om toe te kijken. Maar al gauw, na enige aanmoediging vanaf de kant, lieten ook de heren zien dat zij ook de heupen los konden gooien.

Djembé – Muziek

O.l.v. Ruud van der Steen namen de leerlingen hier letterlijk de Djembé onder handen. Doel: authentieke West-Afrikaanse ritmes te spelen, zonder zere handen te krijgen. De juiste technieken leren om vervolgens samen het dak eraf te spelen.

Slagwerk – Muziek

Percussie in de breedste zin van het woord: drums, conga’s en bongo’s, maar ook minder voor de hand liggende instrumenten zoals emmers, pannen en flessen. De leerlingen probeerden meerdere instrumenten uit en leerden diverse ritmes. Uiteindelijk kwamen zij samen tot een slagwerk stuk van groot formaat.

Hoger dan de Hitlijst – Muziek

O.l.v. zanger en musicalacteur Remko Harms gingen de leerlingen aan de slag met muziek uit de top 40. Zij leerden een eigen interpretatie te geven aan een muzieknummer. Dus niet de artiest nazingen maar zelf het nummer eigen maken en vervolgen solo of in groepen zingen en presenteren.

De leerlingen wisten niet zo goed wat ze met deze workshop aan moesten. Zingen voor een groep??!! En toch aan het einde van de workshop wisten een aantal leerlingen een bijzonder goede indruk achter te laten en lieten zien dat er van schaamte geen sprake (meer) was.

Bodyattack – Sport

O.l.v. Martine Drenth, werkzaam bij Achmea Health Center Kampen en Les Mills, ondergingen de leerlingen een eenvoudige (maar zeer intensieve!) sportieve groepsworkout. Bodyattack is een combinatie van aerobics-bewegingen en oefeningen gericht op kracht en stabilisatie. Geschikt voor alles fitness-niveaus en gericht op fitheid en het trainen van het lichaam.

Veel leerlingen hadden geen idee wat bodyattack precies in hield. “Ja, iets met sport”. Bodyattack is ook moeilijk te beschrijven, dat moet je mee maken. En ook hier ontdekte de “die hard” sporter dat sporten toch echt zeer vermoeiend kon zijn. Dik compliment aan de dames die het uiteindelijk wonnen van de heren met, ik citeer: “zere voeten”, “kramp”, “schouderpijn”, “spierpijn”, “veel te vermoeiend” en “ik moet nog werken vanavond”.