Fabelbeesten

Na Modderment/s (2010), Handmerk/Handwerk (2011) nu: Fabelbeesten. Het project waar onze 3 VMBO leerlingen, van het Almere College – locatie Via, in week 40 (1 t/m 5 oktober) fanatiek mee van start gegaan zijn. Stichting CultuurZIEN bood ons een project waarin alle leerlingen een dag meedraaien in het leven van de kunstenaar. Zij werkten op locatie o.l.v. 4 kunstenaars:


Lenneke Saraber [www.lennekesaraber.nl]

Ben Marsman [www.benmarsman.nl]

Juliet de Kinkelder [www.julietdekinkelder.nl]

Carin Koopman van CultuurZIEN [www.cultuurzien.nl]

In het atelier van Ben Marsman en Juliet de Kinkelder kregen zij de uitdaging om in een dag een Fabelbeest te ontwerpen en vervolgens uit te werken in karton op levensgroot formaat. Echter 2 richtlijnen die de uitdaging nog groter maakte: Er mocht alleen gewerkt worden met karton en er moest een bewegend onderdeel in zitten.

Voorafgaand kregen zij in een gastles van de kunstenaars uitleg over het thema, het materiaal en zijn zij begonnen met het ontwerpen. In groepjes van +/- 4 leerlingen moesten zij samen een fabelbeest ontwerpen. Het schetsen begon met potlood op papier maar sloeg al snel om in ruimtelijk schetsen. Simpelweg met een blanco papiertje, schaar en plakband. Op de dag zelf werden de ontwerpen weer tevoorschijn gehaald en binnen enkele minuten zat iedereen in, op en onder het karton.

Voorgaande jaren sloot het thema aan bij de week van de geschiedenis. Dit jaar is er door Stichting CultuurZIEN gekozen voor aansluiting bij 400 jaar vriendschapsbetrekking Turkije-Nederland. Vanuit daar kwam men op het project Fabelbeesten. Fabelbeesten sluit overigens ook aan bij het thema van de kinderboekenweek 2012: Hallo Wereld! Over verschillende culturen.

Nieuwsgierig? De kunstwerken worden momenteel geëxposeerd in de Openbare Bibliotheek in Kampen. De beelden staan hier nog t/m 20-10-2012, vervolgens worden deze geëxposeerd in het Gemeentehuis Kampen van 24-10-2012 t/m 09-11-2012.

Voor meer informatie/foto’s: http://fabelbeelden.blogspot.nl/